Aktuellt i Raseborg

Exploatering av vår skärgård?

Det är med en viss oro jag följer med ansökningarna om undantagslov i vår skärgård. Investerare vill på små holmar bygga hundratals, ja t.o.m. över tusen, kvadratmeter, varav en stor del är för inkvartering. Hur påverkar detta bilden av vår skärgård, hur mycket ökar trafiken och framför allt, hur skall man ordna avfallshanteringen?

Det är klart att vi skall utveckla skärgårdsturismen. Vi behöver företagare i skärgården, vilka kan betjäna turister och på så sätt få sin utkomst. Vi har en vacker skärgård och det skall vi väl på sätt eller annat kunna dra nytta av, men skall vi gå så långt att vi bygger ut varenda liten holme med hundratals kvadratmeter inkvartering. Vi vet av erfarenhet att privatägda reningsverk, vilka i praktiken används som gott som uteslutande under några månader i året, inte fungerar tillfredsställande och utsläppen från dessa utgör en stor belastning på naturen i vår skärgård. Ökad båttrafik påverkar också både fåglarnas häckning och fiskarnas lekplatser.

Det är viktigt att får en bra balans mellan turism och naturvård. Naturskönheten är en tillgång som vi skall kunna dra nytta av men som om vi en gång förstör den får vi den aldrig tillbaka.

Ekonomi

Stadens ekonomi är för tillfället i gott skick, vilket inte alltid varit fallet. Nu gäller det, att under de svårare tider som står inför dör-ren, kunna föra en ekonomisk hållbar politik. En politik som skall beakta olika mänskors behov, ekonomiska realiteter och som tar ansvar för den känsliga natur som till vår stora glädje fortfarande omger oss. Genom att lyhört lyssna på andra, genom att föra en öppen diskussion med såväl invånare som beslutsfattare och genom att noga överväga tillbuds stående alternativ, vill jag arbeta för vår fina stads framtid. 

Hamnbolag

Ett projekt som går ut på att bolagisera alla stadens bryggplatser i Ekenäs har startats, utan att man tydligt klarlagt vart man vill komma med detta arrangemang. Den fortfarande gällande planläggnings-reserveringen beträffande vattenområdet utanför Barckens Udde påverkar också omfattningen av detta projekt. 

Det verkar också som om en av de tydligaste målsättningarna med detta projekt skulle vara insamling av kapital för investeringar i Norra Hamnen. 

 Om så är fallet, så kan man fråga sig varför innehavare av båtplatser vid Södra Vikens, Ormnäs eller Jägarbackens bryggor skulle vilja investera pengar i bolaget, då dessa pengar sedan används till att bygga ut Norra Hamnen. Borde bolaget endast omfatta Norra Hamnen och dem som har intressen av det området. Småbåtshamnsverksamheten är idag i stort sett kostnadsneutral, till skillnad från en del av de verksamheter som staden finansierar (idrottsplaner, fotbollsplaner, simhall, skatepark, hundpark mm). Varför då behandla några tusen båtägare annorlunda? 

Sjövillor vid Barckens Udde

En fråga som i hög grad berör åtminstone en del av stadens invånare är den planläggnings-reservering som gjorts beträffande vattenområdet utanför Barckens Udde. Avtalsfrågan har behandlats i Förvaltningsdomstolen. Mycket tyder dock på att intresset för projektet har svalnat och att det knappast kommer att genomföras. Nu skulle det vara tid för stadsstyrelsen att fråga de som har rätt till planläggningsreserveringen huruvida de faktiskt tänker gå vidare. 

Om inte så skall planläggningsreserveringen avslutas så övrig planläggning av området kan återupptas. Om sökanden önskar fortsätta så skall avtalet underskrivas så att reserveringstiden på 18 månader börjar löpa och man på det sättet skulle komma vidare med ärendet. Planläggningsreserveringen påverkar, förutom planeringen av Barckens Udde i allmänhet också hamnbolagsprojektet och dess omfattning.  

Luo kotisivut ilmaiseksi!